Güncel
Polis alımında üst yaş sınırı 30’a çıkarıldı
TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen "İç Güvenlik Paketi"ne ilişkin tasarı üzerinde verilen önergeyle, polis alımındaki üst yaş sınırı 28'den 30'a çıkarıldı.
Genel Kurul'da, "Ä°ç Güvenlik Paketi" olarak bilinen, Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, Jandarma TeÅŸkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın 6 maddesi daha kabul edilerek 27. maddeye gelindi.
Tasarının 25. maddesi üzerinde, AK Parti, CHP ve MHP'nin ayrı ayrı verdiÄŸi önergelerin kabul edilmesiyle, polis alımındaki üst yaÅŸ sınırı 28'den 30'a çıkarıldı.
Buna göre, lisans mezunlarından KPSS'de bakanlıkça belirlenecek taban puanı alanlar arasından sınavın yapıldığı yılın, 31 Aralık tarihi itibarıyla 30 yaşından gün almayan erkek ve kadın adaylar arasından, sınavda baÅŸarılı olanlar polis meslek eÄŸitim merkezlerine alınacak.
Tasarının 26. maddesi üzerinde MHP'nin verdiÄŸi önergenin kabul edilmesiyle de deÄŸiÅŸiklik yapıldı. Buna göre, 1 Ekim 2008 tarihinden önce Terörle Mücadele Kanunu kapsamında vazife malulü olarak emekli olup, meslekten iliÅŸikleri kesilen emniyet teÅŸkilatı personelinden yeniden memuriyete alınanların meslekten iliÅŸiklerinin kesildiÄŸi tarih ile göreve baÅŸladıkları tarih arasında geçen süre, rütbe kıdeminde deÄŸerlendirilecek. Bu kiÅŸiler idarece resen emekliye sevk edilemeyecek.
Tasarının kabul edilen diÄŸer maddelerine göre ise ikinci sınıf emniyet müdürü rütbesinde olan polis amirleri; emniyet ve asayiÅŸ durumu, ekonomik, sosyal ve kültürel özellikler, nüfus büyüklüÄŸü, ÅŸehirleÅŸme düzeyi gibi kriterler dikkate alınarak belirlenecek ilçelere, ilçe emniyet müdürü olarak atanabilecek.
Birimlerin kapatılması nedeniyle ihtiyaç kalmayan dekan yardımcısı, polis koleji müdürü ve müdür yardımcısı görev unvanları ile polis okullarının yüksek okula dönüÅŸtürülmesi ve koruma müdürlüklerinin daire baÅŸkanlığı seviyesinde yeniden yapılandırılmış olması nedeniyle polis okulu müdürü, polis okulu öÄŸretmeni, cumhurbaÅŸkanlığı koruma müdürü, baÅŸbakanlık koruma müdürü, TBMM koruma müdürü, polis okulu müdür yardımcısı, cumhurbaÅŸkanlığı koruma müdür yardımcısı, TBMM koruma müdür yardımcısı, baÅŸbakanlık koruma müdür yardımcısı görev unvanları kaldırılıyor.
Polis amirleri; rütbe sırası ile komiser yardımcısı, komiser, baÅŸkomiser, emniyet amiri, dördüncü sınıf emniyet müdürü, üçüncü sınıf emniyet müdürü, ikinci sınıf emniyet müdürü, birinci sınıf emniyet müdürü ve sınıf üstü emniyet müdürü ÅŸeklinde olacak.
Rütbelere terfi ettirilecek personelin kurullarda görüÅŸülmesi kıdem sırasına göre, rütbelere terfiler ise düzenlemede öngörülen sınav ve eÄŸitim ÅŸartı saklı kalmak üzere liyakate göre yapılacak.
Bakan onayıyla emekliye sevk edilecek
Bulundukları rütbelere terfi ettikleri tarihten itibaren 5 yıl içinde bir üst rütbeye terfi edemeyen emniyet amirleri ile dördüncü, üçüncü ve ikinci sınıf emniyet müdürleri, emeklilik veya yaÅŸlılık aylığı baÄŸlanabilmesi için gerekli ÅŸartlara haiz olmak kaydıyla, Yüksek DeÄŸerlendirme Kurulu'nun teklifi ve bakan onayı ile emekliye sevk edilecek. Birinci sınıf emniyet müdürlerinin bulundukları rütbedeki en fazla bekleme süresi 6 yıl olacak.
Meslekte fiilen iki yılını dolduran ve 45 yaşından gün almamış lisans mezunu polis memurları ile baÅŸpolis memurları ve kıdemli baÅŸpolis memurları arasında yapılacak yazılı ve sözlü sınavda baÅŸarılı olanlardan, Polis Akademisi BaÅŸkanlığı'nca düzenlenecek ilk derece amirlik eÄŸitimini baÅŸarıyla bitirenler komiser yardımcılığı rütbesine atanacak.
Muhalefetin talebiyle, kabul edilen maddelerin oylamaları açık yapıldı.
TBMM BaÅŸkanvekili Sadık Yakut, 26. maddenin kabul edilmesinin ardından birleÅŸime ara verdi. Yakut, aranın ardından komisyon ve hükümetin yerini almaması üzerine, birleÅŸimi 14.00'te toplanmak üzere kapattı
Kaynak: AA
Henüz yorum yapılmamış.